Dovolenka pri mori

20.08.2011 19:21

Dovolenka pri mori sa pre mnohých Slovákov v lete stáva príjemnou súčasťou ich života. Tí, čo na dovolenky pravidelne chodia na ne nedajú dopustiť.Dovolenkári si užívajú týžden či dva pohody v nejakom letovisku a len tak ležia pri mori a nerobia absolútne nič, iní radšej spoznávajú miestnu kultúru, behajú po historických stavbách či sa len tak prechádzajú po prímorských mestečkách a nasávajú atmosféru. V dovolenkových letoviskách si každý nájde to, čo má rád, a keď to niekomu nevyhovuje, skoro pri kažom letovisku sa nacházda nejaké pokojné miesto, kde dovolenkujúcich nik neruší.

Obľúbenými miestami na dovolenku sú predovšetkým stredomorské krajiny ako Chorvátsko, Taliansko, Španielsko či Grécko. V posledných rokoch sa však čoraz obľúbenejšie aj štáty ako Bulharsko, či exotické krajiny ako Turecko, Egypt, či Tunisko. Je to predovšetkým pre zvýšenú životnú úroveň Slovákov a aj pre nižšie ceny v letoviskám, ktoré sa službami prispôsobili klientele a tak rozšírili počet svojich návštevníkov.

Pred dovolenkou pri mori je dobré si zistiť, či nie je vhodné sa zaočkovať proti nejakej infenkčnej chorobe, prípadne zistiť, či mi dokrajiny stači občiansky preukaz, alebo si treba vybaviť pre vstup cestovný pas prípadne víza. No napríklad Chorvátsko má so Slovenskou republikou dohodu, ktorá umožňuje Slovákom pobyt v Chorvátsku aj bez cestovného pasu, aj keď chorváti nie sú členmi Európskej Únie.

 

Takisto je nie na škodu veci, pokiaľ sa informujete o klimatických podmienkach v krajine a zvážiť, či sa vám radšej neoplatí vycestovať mino hlavnej sezóny, keď sú teploty miernejšie a aj ceny sú vždy nižšie ako počas hlavnej sezóny.